Corona Vaccinatie: achtergrond informatie

 

Corona vaccinatie, we hebben het er veel over. Ik krijg deze dagen vaak de vraag: Monique, wat vind jij van de Corona Vaccinaties? Wekelijks krijg ik van Science een update met alle nieuwe onderzoeken, waaronder ook over de Corona vaccinaties. Hierbij een korte samenvatting om meer kennis te hebben over de vaccinaties. Want in de pers en praatprogramma’s zie ik soms aparte zaken langs komen waardoor, denk ik, veel mensen onzeker worden. Kennis helpt dan. 

De 2 type Corona vaccinaties 

In principe zijn er twee soorten vaccinaties. Diegene die gebaseerd zijn op een verzwakt virus (in dit geval een oude bekende Adeno-virus). En de andere op de nieuwere techniek met messenger RNA.  

Hierdoor zit er ook verschil in de effectiviteit, maar de vraag is even of dat in de praktijk zo groot is als het nu op papier lijkt. Want elk nadeel heeft zijn voordeel, en dat is waarschijnlijk hier ook het geval. Bovendien, er zal zoals het nu lijkt geen keuze mogelijkheid te zijn met welke type jij gevaccineerd wordt. Bovenal, ik denk dat het ook niet nodig is. Maar dat mag je zelf bepalen aan het eind van deze blog. Want met de informatie hoop ik onwetendheid weg te nemen.  

Corona vaccinatie op basis van Adeno-virus versus messenger RNA: 

Voor dit type Corona vaccinatie is gebruik gemaakt van een voor de mens oude bekende, een Adeno verkoudheidsvirus als basis in verzwakte vorm. Deze techniek is dus al lang beproeft. Nu is te lezen dat de effectiviteit lager is. Percentage van 60% wordt genoemd. Terwijl die van de messenger RNA 95% effectiviteit in de onderzoeken laten zien. Klinkt alsof het dus minder goed werkt. Maar als je dan weet dat de standaard griepprik meestal rond de 50% is, is die 60% dus eigenlijk ook goed. Bovendien, en dat lijkt me belangrijk, zijn ook de mensen waarvan het immuunsysteem niet zo super werkt ook in staat met deze vaccinatie antistoffen te maken. Een immuunsysteem dat niet zo optimaal meer werkt, kan ook minder antistoffen maken. Dus de vraag is even of in de praktijk de verschillen erg groot zijn. Zoals Science het ziet, is dat amper maar de geleerden hebben daar geen consensus nog over. 

Messenger RNA is gebaseerd op de nieuwe techniek van het betere knip en plak werk van de genen. Dit klinkt voor veel mensen eng want het heeft linken naar genetische modificatie. In sommige berichten zie je onheilspellende opmerkingen staan over meer kans op auto immuunziekten. Dit zit toch echt heel anders in elkaar.  

Deze techniek met messenger RNA is ook gebruikt in de Zika vaccinatie en is dus niet zo nieuw als het voor de meeste mensen leek.   

Wel of niet vaccineren? 

Dat is natuurlijk een persoonlijke keuze. Maar ga niet uit angst iets niet doen, zoek dan voldoende informatie op om een gedegen keuze te maken. Helaas zie ik in de berichten vooral alleen maar voor of alleen maar tegen argumenten. Zou fijn zijn als er meer transparantie komt. Want ik zie zeker voordelen maar ook in sommige omstandigheden nadelen aan vaccineren. En het gaat om de afweging of er voor een individueel persoon meer voor- als nadelen aan zitten. Natuurlijk kunnen ze daar in het RijksVaccinatie programma geen rekening mee houden. Maar dan is het fijn als bijvoorbeeld de eigen huisarts deze omstandigheden wel weet en daar antwoord op kan geven. 

Wat als je behoorlijk allergisch ben

In de Telegraaf stond een bericht dat in Engeland twee mensen een behoorlijke allergische reactie hebben gekregen op de Corona vaccinatie van Pfizer (messenger RNA). Dit is iets wat altijd kan gebeuren, bij elke vaccinatie of medicatie. Dus dat is niet iets wat nu specifiek behoort tot bijwerking bij deze Corona vaccinatie. Vaak weten mensen al dat ze reageren op bepaalde vaccinaties. In de regel heeft dit meestal te maken met een ernstige ei-allergie.  

Het is dus niet zo dat als je bijvoorbeeld behoorlijke hooikoorts hebt, dat je dan meteen mag concluderen dat er een behoorlijke kans is dat je reageert op de stoffen in deze specifieke vaccinatie.  

Ik omschrijf het vaak als volgt: van een verkoudheid kan je geen AIDS krijgen, ookal zijn het beide virussen. Het zijn toch twee heel verschillende dingen. 

Mijn advies:

Zorg dat als je vragen hebt, dat je goede technische uitleg krijgt. Zodat je snapt hoe het werkt en je kan vertalen wat voor impact dit heeft op jezelf. Uiteindelijk is door het kunnen vaccineren heel veel kindersterfte terug gedrongen. Dus ik ben zeker niet tegen vaccineren

Wel is het zo dat het iets doet met je immuunsysteem. Dat is ook heel erg de bedoeling. Anders zou het niets doen. Maar bij sommige mensen is het gezien hun immuunsysteem functioneren soms niet handig om op een bepaald moment het immuunsysteem aan te zetten. En voor andere mensen is gezien hun immuunsysteem problemen juist dan wel handig om te kiezen voor vaccinatie om risico’s die behoren bij het doormaken van Corona niet op te zoeken. Kortom: het is niet zwart-wit maar ik ben niet voor bangmakerij. Geef mensen de informatie die er is want er is al heel veel bekend en kan je een betere risico analyse maken voor een individueel persoon.

Podcast van Science over de verschillen tussen de Corona vaccinaties 

Telegraaf: extreme allergische reactie

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]