Though Field Therapie

Thought Field Therapy (TFT) is een vorm van therapie die is ontwikkeld om emotionele en psychologische stress te verminderen. Het is gebaseerd op het idee dat negatieve emoties en psychologische blokkades kunnen worden veroorzaakt door verstoringen in het energetische systeem van het lichaam.

Wat is TFT in het kort?

TFT omvat het kloppen of tikken op specifieke acupunctuurpunten op het lichaam, terwijl je je concentreert op de emotionele kwestie die je wilt aanpakken (het zogenaamde gedachtenveld). Deze acupunctuurpunten worden behandeld in een bepaalde volgorde, die uitgebreid zijn getest door de grondlegger en zijn studenten.Hoewel de exacte werkingsmechanismen van TFT niet volledig begrepen worden, wordt aangenomen dat het proces van tikken op de acupunctuurpunten de amygdala (het deel van de hersenen dat betrokken is bij emoties) kan kalmeren. Dit kan helpen om de negatieve emoties die verband houden met traumatische herinneringen of stressvolle situaties te verminderen. Ik combineer dat met mijn kennis vanuit de kPNI en zoek altijd eerst naar de kernoorzaken. Daarbij maak ik ook gebruik van de hechtingstheorie en de Polyvagaal theorie.

Voor wie kan TFT effectief zijn?

TFT kan effectief zijn voor mensen die worstelen met angst, fobieën, traumatische herinneringen, verslavingen en andere emotionele problemen. Het wordt vaak beschouwd als een kortetermijntherapie, omdat sommige mensen na slechts enkele sessies verbetering kunnen ervaren.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel sommige mensen positieve resultaten hebben gemeld met TFT, het niet noodzakelijk voor iedereen werkt. Wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit ervan is beperkt en controversieel. Sommige experts zijn kritisch over de wetenschappelijke basis en de aannames achter TFT. Vandaar dat ik het combineer met de kPNI kennis en eerst op zoek ga naar de oorzaak (deep learning).

In het kort is Thought Field Therapy een mooie therapie die gebruikmaakt van acupunctuurpunten en tikken om emotionele stress te verminderen. Het is ontworpen om negatieve emoties te verlichten door verstoringen in het energetische systeem van het lichaam aan te pakken.