blogs van monique

Curcuma, een panacea (wondermiddel)

 

Curcuma, misschien wel het mooiste specerij wat de natuur ons geeft. Het is bijna een waar panacea, wat zoveel betekent als wondermiddel/goed voor alles. Ik denk dat curcuma, ook wel geelwortel wel deze benaming mag dragen. Het is voor heel veel klachten namelijk inderdaad goed. Ook kan het goed preventief gebruikt worden. Maar vooral, samen met andere kruiden is het als kerrie gewoon ook nog eens erg lekker. 

Curcuma

Curcuma is familie van de gember. Kijk maar goed, ze lijken erg op elkaar. Curcuma wordt al eeuwenlang gebruikt, in de keuken maar ook als kleurstof voor kleding. Barat Aggerwal is een onderzoeker die heel veel onderzoek heeft gedaan met en verzameld heeft over de werkzame stoffen in deze wortel.

Potential therapeutic effects of Curcumine

In zijn onderzoek al weer uit 2008 beschrijft hij bewezen effecten van dit mooie kruid. Bij dit onderzoek zitten ook twee afbeeldingen die veelzeggend zijn. Met dank aan de onderzoeker zal ik ze hieronder afbeelden want deze afbeeldingen zeggen meer dan ik met woorden kan uitdrukken.

Remming NfKb

Naast dat Curcuma anti-parasitair is en de lever helpt bij de vetvertering is het vooral het remmend effect op de transcript-factor genaamd NfKB.  In het kort, als dit stofje aangemaakt wordt, beginnen ontstekingen te lopen. Aangezien langdurige ontstekingen het begin zijn van vele ziektebeelden is daarmee verklaard waarom de actieve bestanddelen van curcuma wel gezien kunnen worden als een oplossing voor bijna alle lastige klachten bij de mensen. Denk aan Alzheimer, reuma, hartvaat-klachten, overgewicht, dit is zomaar een greep maar de lijst is veel langer.

Hoe geelwortel/curcuma te gebruiken

Het enige nadeel is dat de werkzame stoffen uit de wortel zelfs slecht worden opgenomen. Door zwarte peper (pepperine) toe te voegen wordt dit al beter. Door het eerst minimaal 24 uur in olijfolie te laten trekken, wordt het nog werkzamer. Als je serieus geelwortel nodig hebt, neem dan een goed supplement. Er is tegenwoordig ook liposomale curcuma beschikbaar. Dan is het al zowel water- als vetoplosbaar, dan is de opname capaciteit optimaal.

Ik raad dan ook aan om in de keuken altijd een schaaltje te hebben met curcuma, wat zwarte peper in olijfolie. Gebruik dit het liefst onverhit op jouw bord. En als je pijntjes hebt of preventief ter voorkoming van ernstige ziektebeelden: Doe dan maximaal 3 weken een kuur met kwalitatief goede supplementen, een week rusten, en daarna week op, week af.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ fullwidth=”on” _builder_version=”4.7.5″ _module_preset=”default”][et_pb_fullwidth_image src=”https://www.collectreizen.nl/wp-content/uploads/2020/12/Curcumine-inhibitie-ontsteking-pathways.png” _builder_version=”4.7.5″ _module_preset=”default” title_text=”Curcumine inhibitie ontsteking-pathways” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″][/et_pb_fullwidth_image][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ fullwidth=”on” _builder_version=”4.7.5″ _module_preset=”default”][et_pb_fullwidth_image src=”https://www.collectreizen.nl/wp-content/uploads/2020/12/Effecten-van-curcumine-op-diverse-ontstekingsziekten.png” _builder_version=”4.7.5″ _module_preset=”default” title_text=”Effecten van curcumine op diverse ontstekingsziekten” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″][/et_pb_fullwidth_image][/et_pb_section]

Back to list