blogs van monique

Endometriose, we kunnen er wat aan doen!

Endometriose

Endometriose is een vervelende vrouwelijke aandoening. Pijnlijk, vervelend en kan leiden tot onvruchtbaarheid. Dit komt doordat er verklevingen kunnen ontstaan. Gelukkig komt er steeds meer duidelijkheid over hoe het komt. Hierdoor kunnen we ook steeds beter er iets aan doen. Dus wacht niet langer en ga wat doen aan de oorzaak van endometriose.

Wat is dan die oorzaak van endometriose?

Endometriose blijkt een ontstekingsziekte te zijn. Nu zijn er voor mij twee vragen. Vraag 1: Waarom raakt het ontstoken. En vraag 2: Hoe zorgen we dat het minder ontsteekt.

Mijn collega Angélique De Breule van het BIOK Center heeft een mooi stuk daarover geschreven. Het is wat technisch maar ik zal het hier als link toevoegen voor diegene die dat willen lezen.

Waarom raakt het ontstoken?

Het blijkt dat meisjes en vrouwen die laag in hun antioxidanten zitten gevoeliger zijn voor endometriose. Antioxidanten zijn stoffen die kunnen zorgen dat cellen minder beschadigen. Voorbeelden van antioxidanten in voeding zijn vitamine C, zink, selenium. Maar het lichaam maakt ook zelf antioxidanten aan. De belangrijkste voor dit verhaal zijn N-acetyl-cysteïne, afgekort NAC, en alfa liponzuur. Het heeft ook te maken met hoe snel je lichaam energie kan maken. Daar heb je het stofje l-carnitine voor nodig, samen met alfa liponzuur.

Hoe zorgen we dat het minder ontsteekt?

We kunnen zorgen dat het minder ontsteekt door meer anti-oxidatieve capaciteit te krijgen. Dus logischerwijs, meer anti-oxidanten in de voeding. De ene mens is nu eenmaal beter in anti-oxidanten aan te maken dan de ander. Dus voor diegenen die dat van nature of door omstandigheden niet kunnen, kunnen we het gewoon als supplement aanvullen.

Bij omstandigheden kan je denken aan langdurig stress, ooit Epstein Bar infectie gehad (Pfeiffer), moeilijke jeugd, weinig energie, etc.

Hierdoor heb je minder baarmoederslijmvliescellen die naar andere plekken gaan en minder verklevingen. Wat resulteert in minder klachten, minder pijn, betere vruchtbaarheid.

Heb jij endometriose? Kom dan langs, dan kijk ik wat precies voor jou handig is om in de voeding of in je leefstijl aan te passen. En of een supplement je kan helpen.

Achtergrond artikelen:

The Role of Oxidative Stress and Membrane Transport Systems during Endometriosis: A Fresh Look at a Busy Corner

A Promise in the Treatment of Endometriosis: An Observational Cohort Study on Ovarian Endometrioma Reduction by N-Acetylcysteine

Alpha lipoic acid in obstetrics and gynecology. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29726290N-Acetyl-Cysteine and l-Carnitine Prevent Meiotic Oocyte Damage Induced by Follicular Fluid From Infertile Women With Mild Endometriosis. 

More than antioxidant: N-acetyl-L-cysteine in a murine model of endometriosis.

N-Acetyl-Cysteine and l-Carnitine Prevent Meiotic Oocyte Damage Induced by Follicular Fluid From Infertile Women With Mild Endometriosis.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Back to list