blogs van monique

Hooikoorts weer vroeger dit jaar

hooikoorts weer vroeger

Verdikkie, het lijkt wel of die verkoudheid maar niet overgaat? Herkenbaar? Wellicht weet je het niet, maar denk ook eens aan de mogelijkheid dat het een reactie kan zijn op pollen. 

Al eind december werd geconstateerd dat er toen al een hoge concentratie van pollen meetbaar was [bron RTL]. Nu kan je grijpen naar onderdrukkende middelen (anti-histaminica, spray, druppels, spoelmiddelen). Maar waarom niet het aanpakken?

Hooikoorts weer vroeger dit jaar

Tja, waarom hooikoorts weer vroeger opspeelt mogen duidelijk zijn. Een winter is niet meer de winter zoals die gebruikelijk was in Nederland en de natuur past zich razendsnel aan. Met als gevolg dat de bomen veel eerder beginnen. Lastige is, omdat je al eerder in het seizoen last krijgt stapelt het zich ook meer op. Met als gevolg dat je meer last krijgt en vaak ook voor een langere periode of meer periodes in een jaar.

Waarom zou je hooikoorts aanpakken?

Hooikoorts lijkt onschuldig. Vervelend maar voor de meeste mensen blijft het daar vaak wel bij. Als dan ook de middelen redelijk tot goed werken, is dan de kans groot dat je het daarbij laat. 

Waarom pleit ik er dan voor om er toch wat aan te doen? Niet om mijn omzet te vergroten. Ik wil namelijk mensen helpen om hun gezondheid in eigen hand te nemen. Daarom ben ik mijn praktijk begonnen en niet om veel geld af te troggelen, dan was ik wel inkoper gebleven want dat verdiende toch echt veel beter 😉 maar dit geeft veel meer voldoening. 

Hooikoorts betekent eigenlijk dat je immuunsysteem actief is. Het is namelijk de reactie van je immuunsysteem op een ogenschijnlijk ongevaarlijke stof, in dit geval een pol. Maar een chronisch actief immuunsysteem heeft veel meer consequenties dan je denkt. Je kan de symptomen misschien wel goed onderdrukken maar dat wil niet zeggen dat de andere gevolgen in je lichaamsprocessen niet doorgaan. 

Wat gebeurt er nog meer in je lichaam als je reageert op zoiets als pollen, dierenharen, huisstofmijt, rook of parfum?

Ik zal me voor deze blog limiteren tot aan inhalatieallergenen. Dit zijn de stoffen waarop je kan reageren die van buiten af op je slijmvliezen komen. Pollen, stof, haren/veren/huidschilfers, maar ook rook of parfum horen daar voor mij bij. 

Balans tussen Th2 en Th1:

We denken dat het immuunsysteem één ding is. Maar in wezen zijn het meerdere systemen. Het allergiegedeelte zit vooral in wat we noemen het Th2 systeem. Dat is een deel van het verworven immuunsysteem. Als je lichaam bezig is via het  Th2 systeem iets aan te pakken, is vooral het Th1 systeem niet actief. 

Zie het maar als een soort wip, als de 1 hoog is, is de ander laag. Th1 heb je nodig om je te wapenen tegen vooral virussen. Bij het Th1 systeem hoort het koortssysteem. Koorts is iets wat vaak bij griep niet hoog is bij mensen die allergisch aangelegd zijn. Dat betekent eigenlijk dat je lichaam erg laat is met het onschadelijk maken van virussen. En dat maakt je vatbaarder op de lange termijn. 

Pol zorgt niet voor jeuk, dat doet je lichaam zelf

Je allergieklachten komen eigenlijk helemaal niet door die pol die op je oog of neus komt. Het komt doordat je immuunsysteem het detecteert, het heeft gelabeld als ziekteverwekker en dan een leger van je immuunsysteem eropaf stuurt. Dat leger kan je zien als de antistoffen die ze in het bloed kunnen meten genaamd IgE voor die desbetreffende stof. 

Als dat immuunsysteem aan het werk gaat krijg je de klachten. Jeuk, lopende neus, roodheid zijn vaak de meest voorkomende klachten. Dit komt door het stofje histamine. 

Dat stofje is eigenlijk bedoeld om de rest van de immuuncellen te rekruteren. Gevolg: er gebeurt van alles nog meer in je lichaam. Want die immuuncellen aanmaken, trainen etc. kosten energie en voedingsstoffen. Hiervoor gebeurt er iets met de energie huishouding. Om te zorgen dat dat goed gaat is er meer schildklierhormoon nodig, Het stresssysteem gaat ook aan, dus adrenaline en zijn hulpje cortisol worden ook aangesproken. Hiervoor moet er insuline beschikbaar zijn om energie de cellen in te krijgen. Dit gaat vaak ook nog eens ten koste van je concentratie.

Daarnaast, je lichaam breekt zelf ook het aangemaakte histamine af. Dit gebeurt vooral door vitamine C. Maar vitamine C heb je ook op andere plekken in je lichaam nodig. Waardoor je in de allergieperiode gescheurde mondhoeken kan krijgen, sneller last krijgt van striae of gevoeliger bent voor spierblessures. Dat zijn namelijk ook functies van vitamine C. 

Anti histaminica kan ervoor zorgen dat de maag minder goed werkt en de spijsvertering in je darmen daardoor niet optimaal werkt. Kortom: hoewel je het misschien niet meteen merkt gebeurt er heel veel. Is dit erg? Nee hoor, valt best mee voor de meeste mensen. Zeker als het niet aldoor gebeurt. Maar op de lange termijn of bij veelvuldig medicatie gebruik mag je je toch afvragen wat het doet met je.

Kruisallergie en desensibilisatie 

Rottige is, als je voor 1 soort pol gevoelig bent geworden blijft het vaak daar niet bij. Als het geen halt wordt toegeroepen gaat het vaak langzaam of soms sneller steeds verder. Was je eerst alleen allergisch voor de berk in de maand maart/april, dan kan merken je dat je soms het hele jaar door gevoelig reageert op appel/noten/steenvruchten. 

We noemen dat kruisallergieën. Je lichaam ziet het als iets wat zo op elkaar lijkt op chemisch atoomniveau, dat het daar ook op reageert. En in plaats van alleen de berkpol reageert je lichaam in de loop van de tijd op andere boompollen, graspollen, huisstofmijt of andere dingen die van buiten af op je slijmvliezen kunnen komen. Je wordt steeds gevoeliger voor uiteenlopende dingen. 

Het is dus beter om zodra er voor 1 pol een reactie op treedt het zo snel mogelijk te desensibiliseren. 

Dat desensibiliseren oftewel ongevoeliger maken is iets wat zowel de reguliere als de complementaire geneeswijze aanbieden. Regulier kom je niet zo snel daarvoor in aanmerking. Het is ook een langdurige behandeling, vaak een aantal jaren en dient buiten het seizoen gestart te worden. 

NAET:

Ik pas NAET toe. Hoewel je ongevoelig maakt voor dat desbetreffende stofje helpt het ook de andere systemen die erbij betrokken zijn aan. Ik zie het meer als een balans techniek. Het helpt ervoor te zorgen dat het lichaam weer “normaal” doet op bijv. een pol.

Het is een massage techniek over de rug over de kleren heen. Meeste mensen vinden het zelfs heerlijk. Het kan toegepast worden op al zeer jonge leeftijd. Nu openbaart de inhalatieallergie zich vaak niet bij baby’s maar voor het einde van het eerste levensjaar is het helaas al mogelijk. 

Waarom zou je je lichaam blijven stressen of middelen die bij langdurige gebruik ook bijwerkingen kunnen geven tot je nemen in plaats van het immuunsysteem goed zijn werk te laten doen? Bel of email als je meer informatie wilt. 

Back to list