Kokosvet zowel de goede als de negatieve kant

Kokosvet is geen wondermiddel maar het heeft zoveel goede eigenschappen dat je het niet moet vermijden. Ja, het is verzadigd vet, maar wel van het type middellange ketenvetzuur. Daarnaast is het antibacterieel, antiviraal en antischimmel van nature. Dus als onderdeel van een gevarieerde voeding zie ik zeker een plaats, maar laten we niet overdrijven. Eetlepels per dag nemen is volgens mij niet verstandig, ook niet als onderdeel van een ketogene voeding hoeveel voordelen daar ook aan zitten.

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.0.58″ background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

Kokosvet zowel goed als “slecht”

Deze week las ik een column van Wim Köhler over kokosvet. Daar gingen mijn haren recht van overeind staan. Want het was zo een eenzijdig verhaal, en daar word ik altijd een beetje kribbig van. Kokosvet zowel de goede en de negatieve kanten, dit wil ik graag in deze blog uiteenzetten. Vooral omdat er “out of the blue” een vergelijking in stond met koolhydraten. Voor mijn gevoel vraagt dit om een uitleg.

Verzadigde vetten zijn ook nodig, klein beetje maar

Ik snap wel een beetje de ergernis van deze man, dat voor opgesteld. Ik ben ook tegen hypes en onzinnige reclame. Dus dat kokosolie overal goed voor zou zijn, geloof ik niet. En we hebben zeker geen grote hoeveelheden kokosolie of kokosvet nodig. Het klopt dat er een mooi speciale vetzuur in zit. Laurierzuur is een middenketenlange vetzuur. Het is van nature antischimmel en een hele mooi brandstof dus goed voor je energie. Maar het is vooral een verzadigd vet. Heeft het lichaam verzadigd vet nodig? Een klein beetje. In roomboter zit een andere mooie vetzuur, ook verzadigd. dat heet boterzuur. Dat boterzuur heb je nodig voor je goede darmflora, maar ook maar een klein beetje

Meervoudig onverzadigde vetten zijn niet allemaal positief

Ons lichaam heeft een aantal wetmatigheden. Sommige vetten moeten we eten omdat het lichaam ze niet zelf kan fabriceren uit andere stoffen. Meervoudig onverzadigde vetten zijn belangrijk maar nog belangrijker is de verhouding. In plantaardige producten zitten vooral omega 6. Ken je die reclame op de zakken chips? Je zou bijna gaan denken dat je chips moet gaan eten voor schone bloedvaten. Dat is natuurlijk de grootst mogelijke onzin. Nog erger, als je meervoudig onverzadigde vetzuren verhit worden het transvetzuren. Die zijn mega slecht voor je lichaam. Ik noem ze eigenlijk gewoon potentieel kankerverwekkend. En daarom wil ik op deze columnist reageren. Want hij beveelt olie aan voor hoge verhitting.

Verzadigd vet versus koolhydraten

En passant vermeld hij ook nog even dat je beter koolhydraten kan eten dan kokosvet. Deze meneer heeft zeker gemist dat sinds we light producten voor vet hebben ingevoerd de gemiddelde persoon in het westen alleen maar meer diabetes type 2, metabool syndroom, obesitas en hartvaatklachten heeft gekregen. Nu zal je mij niet horen zeggen dat je moet gaan leven volgens Atkins normen of Dukan, en  bij ketogeen dieet ben ik niet van de fat boms. Maar de combinatie van de grote hoeveelheden koolhydraten die we nu eten, vooral in combinatie met hoe vaak we eten, dat is echt de basis voor vele ziekten.

Waarom toch kokosvet gebruiken en wanneer olie?

Kokos kan zeer goed tegen verhitting, want het is verzadigd. Nog beter dan roomboter. De goede antischimmelwerking, die gaat denk ik dan wel voor een groot deel weg. Ik gebruik een klein beetje kokos bij start als ik het op hoge temperatuur bereidt. Zodra ik op lagere temperatuur bereid, dan gebruik ik olijfolie voor bakken en braden (want veel minder onverzadigde vetten in). De mooie goede onverzadigde vetzuren uit olijfolie gebruik ik in extra virgin vorm zonder verhitting, dus zo over mijn eten.

Omega 6 uit zonnebloemolie en omega 3 uit vis/noten

Die meervoudig onverzadigde vetzuren uit bijv. zonnebloem? Die gebruik ik zelf niet. In plantaardige producten zoals noten, zaden, pitten en granen zit al meer dan genoeg omega 6 dus die krijg ik toch wel binnen. Omega 6 moet namelijk in een bepaalde verhouding staan met omega 3. En de gemiddelde Nederlander eet helaas heel weinig omega 3 uit vis of noten ten opzichte van omega 6. Als er iets slecht is voor je LDL cholesterol en zorgt voor dicht slibbende vaten, dan is het te veel triglyceriden uit koolhydraten en te weinig HDL uit omega 3.

Deel dit bericht

Ik roep niet snel op om berichten te delen, dat mag iedereen zelf bepalen. Maar er is te veel onzin vanuit de voor en tegenkant voor kokosvet/olie. Dus vandaar dat ik hoop dat deze bijdrage de mensen die graag op basis van zorgvuldigheid hun keuzes maken voor hun gezondheid nadenken over kokosvet zowel de goede als de negatieve kant. Meer info op mijn wekelijkse blog is hier te vinden.

column Wim Köhler, NRC 3 juli 2017

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]