blogs van monique

Vitamine D3, zonlicht en zonnebrandcrème

vitamine D uit zon is natuurlijk nodig

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.17.1″]

Vitamine D3, zon en zonnebrandcrème

De laatste weken zie, hoor en lees ik vooral verhalen over verwachte epidemie huidkanker, meer zonnebrandcreme smeren en vooral, blijf uit de zon. Ik ben toch maar weer eens even alles gaan checken in gerenommeerde onderzoeken. En wat ik heb geleerd lees ik nu ook weer terug: Vitamine D uit de zon voorkomt meerdere kankersoorten. Wil jij meer nuance in hoe het nu zit dan wat ik noem propaganda, want voorlichting durf ik het helaas niet meer te noemen, lees dan verder….

Verhoogde kans op huidkanker door zon, is dat waar?

Ja, er is een type huidkanker (nonmelanoma) dat vooral komt op plekken op de huid waar te vaak beschadigingen zijn geweest. De zon is daar de meest voor de handliggende oorzaak van. Dit is de huidkanker die het meest voorkomt. Maar deze is veel minder agressief dan de melanoma die veel dodelijker is, maar die ontstaat veelal uit een moedervlek. Iedereen is het er over eens, de huid dient niet te verbranden. Dus bescherming tegen verbranden, daar ben ik helemaal voor. Maar niet meer in de zon, dan heb je kans op andere kanker soorten en daar hoor ik in al die berichten niet over.

Zonnebrandcreme schijnt ook kankerverwekkend te zijn, is dit waar?

Eerlijk gezegd, ik heb er niets over terug kunnen vinden van onafhankelijke bron. Maar in alle crèmes, dus ook zonnebrandcreme, zitten vaak parabenen en conserveermiddelen in die allerlei nadelen hebben. De sunblocks, vooral hoe hoger de beschermende factor, hebben de naam om schadelijk te zijn. Ik ga nog verder spitten, maar heb dat niet kunnen bevestigen of kunnen ontkrachten. Nu heb ik laatst een toxicoloog horen spreken en ik denk dat ik het met hem eens ben dat de schadelijkheid van stoffen vooral gelegen is in de hoeveelheid. Kleine hoeveelheden schadelijke stoffen kunnen juist zorgen voor bescherming, dus ik ben daar tegenwoordig wat relaxter in. Ik smeer namelijk maar zelden en dan nog weinig zonnebrandcreme.

Hoe verder van de evenaar, hoe meer immuunziekten wordt beweerd

Ja, deze klopt volgens de onderzoeken die ik weer ben tegen gekomen. En allemaal geven ze vitamine D deficiency daar als reden voor op. Omdat hoe verder je van de evenaar zit, des te minder langer per jaar kan je voldoende vitamine D uit de zon verkrijgen.

Je kan via voeding genoeg vitamine D3 binnen krijgen, klopt dat?

Dat is dus net de juiste vraag. Vitamine D3 via voeding of suppletie is niet de actieve vorm waar je lichaam wat mee kan. Je lever moet er eerst nog wat mee doen, en dan ook nog eens je nieren voordat de actieve vitamine D3 gemaakt is. Dus bij lever en nierproblemen is het sowieso zaak om de actieve vitamine D3 vorm te checken. Wat dacht je van darmproblemen? Vitamine D3 hoort bij de vetoplosbare vitamines. Maar er zijn veel mensen die problemen hebben met de vetvertering. En als je vetpercentage hoger is, vooral bij obese mensen, dan is een deel van de vitamine D3 in je vetcellen opgeslagen en heb je weinig actief vitamine D3.

En om het nog wat moeilijker te maken. Er zijn een heel scala aan medicijnen die zorgen dat vitamine D3 niet actief gemaakt wordt. Kortom, zo makkelijk is het helemaal niet om aan voldoende vitamine D3 in actieve vorm te komen.

Monique, hoe ga jij er dan mee om? Niet op top zonkracht buiten en geen zonnebril!

De meeste mensen die me kennen weten dat ik vaak best wel bruin ben. Nu had ik vroeger zonneallergie, dus op zich een vreemd iets. Maar ik sport graag buiten. Dus in het begin van het jaar, als de zon nog niet echt sterk is, begin ik al met bruin worden doordat ik buiten ben. Een bruine huid beschermd tegen verbranding, ook daar zijn alle onderzoeken het wel over eens. Maar een gebruinde huid is dus wel blootgesteld geweest aan schadelijke UV B van de zon, anders was je niet bruin geworden. Dit is wat die toxicoloog ook uitlegde, beetje schade, dan reageert het lichaam erop met een tegenreactie en ben je beter beschermd tegen te veel van die schade. Want dat is ook een functie van vitamine D, regulatie groei en helpt het immuunsysteem om normaal te reageren. En daarmee is het meteen anti allergie, anti auto-immuunziekten en tegen meerdere soorten kanker preventie.

Waarom geen zonnebril?

Omdat je lichaam dan te laat door hebt dat je bloot wordt gesteld aan schadelijk UV straling. En dan is je pigementering te laat om je te bescherming tegen verbranding. Ik ben dus in het voorjaar en in de zomer voor 11.00 of na 15.00 in de zon. En als ik toch bij hoge zonkracht buiten ben, dan doe ik liever iets over mijn huid van kleding en anders smeer ik zonnebrandcreme.

Is suppletie nodig?

In dit geval is meten weten. Ik heb onlangs mijn vitamine D3 in mijn bloed laten meten, dat is de 25dihydroxyD3 versie. Maar ik kwam maar net boven de ondergrens aan en ik ben nu echt best bruin. Dat viel dus echt tegen, dat had ik zelf niet verwacht. Dus mijn conclusie is: ja, in Nederland krijg je niet voldoende uit zonlicht en voeding samen. Dus ik ben zelf ook weer begonnen met suppletie.

Meer hulp nodig om te weten hoe het zit met jou vitamine D status?

Bel me gerust als je meer wilt weten of je wilt overleggen nadat je je vitamine D3 in het bloed heb laten meten. Mailen mag natuurlijk ook. Vitamine D is zo belangrijk voor ieders gezondheid dat zelfs de grootste tegenstanders van suppletie vinden dat vitamine D3 standaard moet worden gesuppleerd.

 

 

 

 

 

 

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Back to list