blogs van monique

Voordelen van autisme benutten

[et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.0.98″ background_layout=”light” module_alignment=”left”]

Voordelen van autisme en beperkingen verminderen

Veel kinderen hebben last van diverse beperkingen die geschaard kunnen worden onder het autisme spectrum stoornis. Met autisme verbeteren bedoel ik de voordelen uit te bouwen door vooral de beperkingen te verminderen. Want er zijn helaas veel te veel zaken waardoor de beperkingen dagelijks spanning geven. Niet alleen het kind zelf, tot in volwassen tijd, maar ook broers en zussen, ouders, leerkrachten en andere direct betrokken staan vaak machteloos tot alles wat er bij hoort.

De roep om hulp is groot, maar waar begin je, en wat is er mogelijk? Ik denk dat er veel mogelijk is. Er zijn al heel wat gezinnen met een kind met autisme die door deze gerichte aanpak beter functioneren. Graag licht ik hier al een tipje van de sluier, maar het is vooral heel individueel bepaald dus er is geen pasklare oplossing voor autisme in het algemeen. 

Voordelen van autisme die ook bestaan, worden zwaar onderbelicht

Ik zie autisme als een grote verzameling van diverse symptomen/klachten/gedragingen waar altijd een scala van oorzaken aan ten grondslag liggen. Sommige zijn beïnvloedbaar, andere, zoals genen, niet. In potentie hebben kinderen met autisme een groot potentieel. Dat is niet altijd in IQ. Vaak hebben ze een bepaalde gave, maar die komt er niet altijd uit. En dat komt door de omgevingsfactoren (milieu, voeding, beweging, slaap, gezinssituatie, school, dus alles om ons heen).

In onze maatschappij zijn het vooral de beperkingen die op de voorgrond komen. Wat logisch is, want de wereld vraagt het nodige van ons ieder. Dit is denk ik niet zo heel veel meer dan vroeger, hoogstens net iets anders.

De huidige, moderne tijd stelt veel eisen aan vooral moeders. Door omgevingsfactoren als vervuiling en (ongezonde) leefpatronen worden die nog verzwaard. Hoewel de oorzaak van autisme niet definitief vastgesteld is, zijn zowel de medische wetenschap, de psychiatrie als natuurgeneeskundige therapeuten het er wel over eens dat een deel in erfelijkheid ligt en een deel in omgevingsfactoren. We zullen ons dus moeten realiseren dat het ontstaan van autisme dan wel niet geheel te voorkomen is, maar ook dat er in de omgang met en in het verbeteren van de kwaliteit van het leven van mensen met het autisme spectrum stoornis, nog veel mogelijk is.

Autisme en omgevingsfactoren

Ik kijk altijd het liefst zo breed mogelijk naar wat de meest voor de hand liggende oorzaken zijn van klachten of ziekten. Zeker bij autisme. Ook denk ik in beschermingsfactoren. Het lichaam zal volgens mij altijd proberen te verbeteren. Maar soms doet het lichaam iets, omdat het alternatief erger is voor het lichaam op de korte termijn. Als iets op korte termijn schadelijk is, zal het lichaam dit niet accepteren en kan het zijn dat daardoor verbeteringen niet gebeuren omdat dit voor de lange termijn pas aan de orde is.

Vanuit diverse gebieden kijk ik daarom naar de voordelen van autisme. Met als doel dat voordelen dan zichtbaar of groter worden en nadelen naar de achtergrond verschuiven. De combinatie van verschillende invalshoeken geeft vaak inzicht waarom juist dat kindje autisme heeft. Als dat geïdentificeerd is, kun je vaak een stappenplan maken van mogelijkheden om dit om te buigen. Dit klinkt nu heel technisch, maar het is eigenlijk heel logisch: oorzaak en gevolg achterhalen.

Defeat Autism Now (DAN) project in Amerika

Als voorbeeld: in het Defeat Autism Now project in Amerika blijkt al jaren uit observatie van de ouders en artsen dat een koemelk- en een glutenvrij dieet voor meer dan 90% verbetering geeft. Combineer het met biologisch en er zijn nog meer ouders die rapporteren dat hun kinderen verbeteren. Zie bijv. het Seingold dieet (ben ik geen voorstander van zelf, ik kijk liever naar waarom het werkt).

Ik ben dan vooral geïnteresseerd hoe het dan werkt. Wat blijkt, heel veel kinderen hebben problemen met een bepaald enzym genaamd DPPIV. Dit enzym beïnvloedt de hersenstofwisseling maar ook wordt ook verbruikt bij de vertering van caseïne, het vetgedeelte in melk, en gluten, wat het meest in tarwe zit. Hoewel niet simpel, en zeker niet bij sommige autistische kinderen, zijn melk en gluten uit de voeding te halen of je kunt dit enzym als supplement toevoegen. Maar mijn vakgebied gaat dan het liefst nog verder, want alleen de voeding aanpassen is voor mij dan nog te veel symptoombestrijding, dus wees niet bang dat dit mijn enige oplossing is.

Meest voorkomende omgevingsfactoren

Uit divers onderzoek (urine, haar, bloed, observatie) valt op dat bij kinderen en mensen in het autisme spectrum dat er een aantal zaken zijn die boven gemiddeld anders zijn. De meest voorkomende zijn:

 1. HPHPA, een soort zuur gemaakt door een vervelende bacterie en die beïnvloedt de verhouding dopamine en noradrenaline, een boodschapstofje van de hersenen (neurotransmitters)
 2. Candida overgroei, in ontlastingsonderzoek aantoonbaar met voor welke medicatie gevoelig
 3. Veel glyphosfate aantoonbaar in het lichaam, komt van bestrijdingsmiddel van Montsanto (RoundUp, hier verboden maar we eten wel de mais, suikers en het vlees van dieren uit landen als Argentinië, India, Sri Lanka etc. waar het veel wordt gebruikt)
 4. Verstoorde koper/zink ratio, dus de verhouding er tussen is scheef
 5. Vaak antibiotica kuren in de jonge levensjaren
 6. Veel gastrointestinale klachten dus buikklachten van uiteen lopende aard
 7. Verhoogde waardes van diverse giftige stoffen
 8. Komt voor in met name de vaderslijn van de familie
 9. Motoriek problemen (hangt samen met de dopamine)
 10. Andere zintuigelijke beleving (geluid komt hard binnen, bepaalde structuren of combi van eten/kleuren kunnen niet samen)
 11. De energiehuishouding via de mitochondriën (zeg maar de energiecentrales van je cellen) is verstoord, hersenen zijn de grote energieverbruikers dus die hebben daar veel last van

Voordelen van autisme

Ik kan nog wel pagina’s doorgaan over autisme. Maar daar is het te complex en te individueel voor. Het autisme gaat ook niet over, maar er zijn wel verbeteringen mogelijk en soms zo veel dat de diagnose niet meer gesteld kan worden (blijven wel speciale kinderen, maar dat vind ik positief !) Ik ben wel iemand die graag de voordelen benadrukt, maar wat ik nog veel belangrijker vind is dat het hele gezin merkt dat de spanningen verminderen en het kind zelf vooral veel lekkerder in zijn vel komt te zitten. Maar vooral: de voordelen komen dan er uit, want ze zijn er echt maar heel diep verstopt. Ga op zoek naar mogelijke oorzaken. Gebruik diverse onderzoeken voor onderbouwing zodat je niet in de ruimte aan het schieten ben en succes kunt boeken. Bel of mail gerust als je vragen hebt.

 

 

 

[/et_pb_text][et_pb_cta _builder_version=”3.0.71″ title=”Contact met Monique” button_text=”Contact met Monique” button_url=”https://praktijkmonique.nl/contact/” url_new_window=”on” background_color=”#c83a8e” use_background_color=”on” background_layout=”dark” border_style=”solid” custom_button=”off” button_letter_spacing=”0″ button_icon_placement=”right” button_letter_spacing_hover=”0″]

Als dit verhaal je hoop geeft, laat het dan niet bij hoop. Neem gewoon contact met me op.

[/et_pb_cta][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Back to list